De wondere wereld van de Hermitage
De Hermitage is een van de grootste cultuurhistorische musea in de wereld. De collectie stamt uit de kunstverzamelingen van Tsaren als Peter de Grote. In de late 18de eeuw werd de collectie enorm uitgebreid met de persoonlijke verzameling van Catharina de Grote. Naar aanleiding van haar toevoeging werd de Hermitage in 1764 tot museum uitgeroepen.
Het gebouw werd slechts toegankelijk voor het grote publiek na de Russische Revolutie van 1917. Na de Revolutie werd de collectie van dit museum verdrievoudigd daar veel waardevolle collecties van onder andere de Stroganovs door de staat in beslag genomen werden. In de loop der jaren breidde de collectie van het museum almaar uit.
De uitgestrektheid van de Hermitage
Het museumcomplex is zo groot dat je niet alle collecties in één dag gezien kunt hebben. De collectie is verspreid over meerdere gebouwen waarvan het barokke Winterpaleis de bekendste vleugel is. Met wel 400 kamers verspreid over drie verdiepingen van vijf gebouwen is het een uitdaging om er je weg te vinden. Verdwalen in dit labyrintische museum maakt hoe dan ook deel uit van de pret. Wil je je toch voorbereiden op je bezoek, dan kan je een virtueel bezoek afleggen in het museum.
Kunst in de Hermitage
De Hermitage geeft onderdak aan een reusachtige verzameling Oosterse en Westerse werken. Je vindt er kunst uit het oude Egypte evenals artifacten uit de Griekse en Romeinse oudheid. De collectie behelst tevens tal van prehistorische werken uit Rusland. Ook liefhebbers van Europese kunst kunnen hun hartje ophalen. Je treft er onder meer renaissancewerken van Titiaan, romantische werken van Goya, impressionistische schilderijen van Monet en Van Gogh, en schilderijen van Vlamingen als Rubens. De collectie bestaat uit meer dan drie miljoen items waarvan een klein deeltje permanent wordt uitgestald.
Restanten van de tsaren
In de Hermitage kan je naast diverse kunstwerken ook de koninklijke vertrekken van het Winterpaleis bewonderen. De kamer van Malachiet van Nikolai I, de bibliotheek van Nikolai II, het boudoir van Maria Aleksandrovna en de troonkamer zijn maar enkele van de imposante vertrekken die je terugvindt in het paleis. De barokke kamers zijn grotendeels onaangeroerd gebleven en geven een idee van de levensstijl van de Tsaren en Tsarina’s die er verbleven.
De inwoners van de Hermitage
Het museum is niet enkel een thuis voor kunstliefhebbers maar ook voor katten. Op de kelderverdieping verblijven namelijk een zeventigtal katten die de kunst te beschermen tegen ongedierte. Elk jaar wordt er een Catfest gehouden waarbij inwoners van Sint-Petersburg kunnen deelnemen aan een schilderwedstrijd en kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht.
De Hermitage in beelden
Wil je graag meer zien van het Winterpaleis dan is de film Russian Ark een aanrader. Het speelt zich volledig af in het Winterpaleis en neemt je mee door 33 kamers van de Hermitage. In de film worden cruciale historische momenten die zich afspeelden in de verschillende kamers gereconstrueerd.
Ontdek je liever zelf het Hermitage, dan nemen wij je graag mee op onze groepsreis naar Moskou en Sint-Petersburg!
Dank aan Elmira Ibraguimova voor haar bijdrage aan deze blogpost.