Tempelhof: van luchthaven naar stadspark
Op onze fietsreis naar Berlijn bezoeken we een unieke plek. Tempelhof, dat tot 2008 werd gebruikt als luchthaven, is nu getransformeerd tot een vrijetijdsplek. Waar de regering oorspronkelijk gepland had om op Tempelhofer Feld duizenden woningen en een bibliotheek te bouwen, dachten de inwoners van Berlijn er in een referendum anders over. De inwoners van Berlijn gingen creatief aan de slag op deze plek.
Geschiedenis van Tempelhof
Eind negentiende eeuw functioneerde Tempelhof als recreatieplek. Begin 1900 werden er uitvindingen zoals de Zeppelin getest. In 1923 werd de plek uitgeroepen tot luchthaven en werd het een van Duitslands drukst bezochte luchthavens. In de jaren dertig werd Tempelhof mede door grote uitbreidingen een nazibolwerk. Hieraan kwam een einde met de Berlijnse luchtbrug die door de Amerikaanse geallieerden werd uitgeroepen tot internationaal vrijheidssymbool.
Op een plein voor de luchthaven staat nu nog steeds een monument dat de bemanningsleden eert die tijdens de operatie om het leven kwamen. Na de val van de Muur bleef Tempelhof een succesvolle luchthaven. Ondanks dit zware verleden willen de inwoners van Berlijn de geschiedenis niet uitwissen. Met tal van rondleidingen, apps en infoborden willen ze de historiek van deze mythische plek delen met de bezoekers. Dit staat symbool voor de transparantie van de stad Berlijn.
Het luchthavengebouw is door zijn naziverleden een megalomane structuur. Als je helemaal rond het gebouw wil lopen heb je immers een uur nodig. Aan de voorgevel van dit immense gebouw vind je adelaars terug die herinneren aan Duitslands verleden. Het immense leegstaande gebouw wordt nu verhuurd voor festivals, beurzen en concerten. De grote betonnen ruimtes zijn ideaal voor het organiseren van evenementen.
Tempelhofer Feld
Het gebied rond het luchthavengebouw fungeert nu als park. Met zijn 300 hectare is Tempelhof het grootste stadspark in Berlijn. De uitgestrekte geasfalteerde startbanen zijn de ideale plek voor wandelaars, joggers en fietsers om zich uit te leven. Ook honden zijn hier toegelaten en mogen naar hartenlust op de speciaal voorziene banen rondlopen.
Daarnaast zijn er rondom de banen ook stadstuintjes voorzien waar vrijwilligers bloemen, planten en groenten kunnen kweken. In de tuintjes zijn zetels voorzien waar je vrij kunt relaxen, samen met de tuinders. In het gebied kan je tevens vogels spotten daar het een rustige plek is voor de dieren om te resideren. Op Tempelhof – en in Berlijn an sich – heerst een open mindset en is er ruimte voor experiment. Het is dus een van de zovele unieke plaatsen in Berlijn.
Wil je graag Tempelhof ontdekken? Op onze fietsreis kan het!