Logo CTT


image
image
image
image
image
image

Bourgondië - "Een streek met smaak."

#PKG-XX0000/0000

Duur : 6 dagen - 5 nachten

Bestemming : Frankrijk

CTT Troef : 6-daagse trip doorheen de Bourgondië streek

01/01/2023

31/12/2023


.

Prijs 2023 op aanvraag

 

 

6-daagse trip doorheen de Bourgondië streek

Bourgondië is een goudmijn op cultuurhistorisch en gastronomisch gebied, maar voor Belgen is het nog veel meer. Ooit regeerden immers de Bourgondische Hertogen over onze gewesten. Zij hebben de Nederlanden verenigd en een tijdperk van weergaloze bloei ingeluid. Deze reis wordt dus een zoektocht naar onze roots en onze Bourgondische levensstijl. De huidige bewoners van het landelijke Bourgogne laten de bezoekers graag delen in hun traditionele rijkdommen. In deze streek immers groeien ook de druiven voor de beste wijnen van Frankrijk: Chardonnay voor de witte Chablis en Pinot Noir voor de rode Bourgognewijnen. De Fransen zelf noemen deze regio het land van ‘l’Art et le Plaisir de Vivre’ ofwel het land waar kunst, cultuur en levensvreugde samengaan.*

 

* Opmerking: Dit is een voorbeeld programma. U kunt zich hier niet individueel op inschrijven. Wij kunnen deze reis wel verwezenlijken bij een groepsaanvraag vanaf 25 betalende deelnemers. Heeft u hier interesse in? Twijfel dan niet ons te contacteren via info@ctt.be.

 

 

Dag 1 België - Pontigny - Autun

Vertrek in de ochtend met een luxe touringcar richting Bourgondië. Onderweg lunchen we. In de namiddag bezoeken we de abdij Pontigny, rond het thema van ‘de monniken en de chablis’ Het is, met haar hoge schip, de grootste Cisterciënzerkerk in Frankrijk en een voorbode van de Bourgondische gotiek. Haar abten waren vaak eveneens bisschoppen en kardinalen, de abdij was tot driemaal toe het toevluchtsoord van een aartsbisschop van Canterbury. Tot slot van de dag brengt de touringcar ons naar het verblijfshotel in Autun,  Hotel Les Ursulines ****.


Dag 2 Autun - Beaune - Autun

De dag starten we met een bezoek aan Beaune. Beaune is het hart van de Bourgogne als het om wijn gaat. We brengen een bezoek aan het prachtige Hôtel-Dieu met een schitterend mozaïekdak. Hier is ook het Hospice de Beaune gevestigd dat in 1442 gesticht werd en zelfs tot 1971 nog als ziekenhuis werd gebruikt. De heringerichte zalen en het retabel ‘Het laatste Oordeel’ van Rogier Van Der Weyden zijn de hoogtepunten van dit bezoek. In de collegiale kerk Notre Dame siert menig 16e eeuws Doorniks tapijt de wanden. Na de lunch rijden we naar Dole aan de Doubs, ooit de hoofdstad van het Graafschap Bourgondië (Franche-Comté) en wandelen er door kronkelige straatjes langs oude gevels en kaaien. Daarna keren we terug naar het hotel.


Dag 3 Autun - Fontenay - Montbard - Semur-en-Auxois - Autun

Na het ontbijt rijden we naar Fontenay. Hier bevindt zich de best bewaarde Cisterciënzerabdij van Frankrijk. In 1118 stichtte de Heilige Bernardus de abdij van Fontenay die wordt aanzien als architecturaal toonbeeld uit de bloeiperiode van de Cisterciëncers. Eenvoud, soberheid, licht en een perfecte harmonie tussen de verschillende gebouwen kenmerken deze goed bewaarde abdij. We bezoeken deze abdij onder leiding van een gids. Vervolgens bezoeken we het nabijgelegen Montbard waar we lunchen en de tijd nemen om de stad te verkennen. Montbard is al bewoond sinds de oudheid. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich rondom het versterkte kasteel. De stad ligt aan het riviertje Brenne en aan het Bourgondisch Kanaal. Na dit stadsbezoek rijden we verder naar een ander pittoresk stadje: Semur-en-Auxois. Na een geleide wandeling sluiten we de dag hier af.


Dag  4 Autun

We blijven vandaag in Autun, de dag staat in het teken van het roemrijke verleden van Bourgondië. We beginnen met een bezoek aan het prachtige geboortehuis van kanselier Nicolas Rolin, vandaag het Musée Rolin. Vervolgens bezoeken we de prachtige kathedraal St.-Lazare, voltooid door Kardinaal Rolin, de zoon van de kanselier. Na een wandeling door het middeleeuwse centrum brengen we nog een bezoek aan het grootste Romeinse theater van Frankrijk: le Théatre Romain. Aansluitend is er wat vrije tijd.Dag  5 Autun - Dijon - Autun

Het bezoek aan Dijon wordt het hoogtepunt van de reis. De stad beschikt over veel historische gebouwen die aan het rijke leven van Bourgondië herinneren: het Palais des Ducs, de St.-Bénignekathedraal met zijn vermaarde crypte en orgel en de Notre Dame met zijn zes eeuwen oude torenuurwerk. Dijon dankt zijn titel als hoofdstad van Bourgondië aan het huwelijk van Philips de Stoute met Margaretha van Vlaanderen. Door dit huwelijk ontstond in de late middeleeuwen één van de machtigste staten. In 1477 strekte het Bourgondische rijk zich uit tot de Nederlanden. Er kwam veel geld ter beschikking zodat de beste kunstenaars naar Bourgondië konden worden gehaald. Het is dus geen toeval dat het Museum voor schone kunsten, ondergebracht in het voormalige hertogelijk paleis (Palais des Ducs), één van de grootste musea van Frankrijk is. De meest bezochte zaal is de “soldatenzaal”. Hier treffen we de praalgraven van Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees en Margaretha van Bourgondië aan. We bezoeken ook de Mozesput, een laatmiddeleeuws beeldhouwwerk van Claus Sluter dat zich in het klooster Chartreuse de Champmol bevond. Terugkeer naar Autun voor avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.


Dag  6 Autun - Germolles - België

Na het ontbijt verlaten we Autun. Op de laatste dag van onze reis verdiepen we ons in het leven van twee beroemde vrouwen: de eerste Bourgondische vorstin, Margaretha van Male, en de laatste Bourgondische prinses, Margaretha van Oostenrijk. In Germolles bezoeken we het enig bewaarde lustslot van de Bourgondische dynastie, gebouwd in 1380 door Margaretha van Male, de trotse echtgenote van Filips de Stoute. Na de lunch keren we terug naar huis.

 

 

Prijs & info

Indien u deze reis wenst aan te vragen voor een afreisperiode in 2023, gelieve dan contact op te nemen met ons team via info@ctt.be.

Zo kunnen wij u een gepaste prijs geven.

 

Inbegrepen

 • Luxe touringcar met ervaren chauffeur gedurende de hele reis.
 • Nederlandstalige begeleider gedurende het volledige verblijf
 • 5 overnachtingen in Hotel Les Urselines in Autun 4* (of gelijkwaardig) - op basis van half-pension  
 • 6 middaglunches (1 hoofdschotel + 1/4 wijn, water en koffie)
 • Alle vermelde uitstappen en ingangstickets
 • Audioguidesysteem
 • Btw, verblijfsbelasting, huidige baantaksen en garantiefonds


Uitstappen en toegangstickets

 • Abdij van Montigny (Monniken en Chablis)
 • Hospice Civils de Beaune
 • Abdij van Fontenay met gids
 • Semur-en-Auxois met gids
 • Musée Rolin
 • Museum van Schone kunsten Dijon
 • Kasteel van Germolles


Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven
 • Annulatie & bijstandsverzekering 6 % van de reissom 
 • Vrijblijvende fooien voor chauffeur en gids.
 • Overige dranken bij de lunch en avondmaal

 

 

Hotel voorstel

Hotel Les Urselines 4* 
Verblijf in een oud klooster uit de 17e eeuw voor een uitje in het hart van de Bourgogne in Autun. Hotel en restaurant Les Ursulines heet u welkom in het centrum van de oude stad, dicht bij de kathedraal, op de top van de Romeinse wallen. Het hotel heeft een terras waar u in de zomer kunt dineren, en het biedt een panoramisch uitzicht op het landschap en de bergen van de Morvan.*

 

* Opmerking: Dit is een voorbeeldhotel. Indien het hotel niet beschikbaar is tijdens de door u gekozen reisperiode dan stellen wij een gelijkwaardig initiatief voor.


01/01/2023-31/12/2023

Bekijk PDF