CTT-Groepsreizen-website-banner-costa-rica.png

Costa Rica

waar de natuur thuis is

06/12/2024-17/12/2024

Costa Rica

waar de natuur thuis is

06/12/2024-17/12/2024

Aan weelderige tropische natuur ontbreekt het Costa Rica niet: de combinatie van tropisch regenwoud, prachtige zandstranden, vulkanen en een unieke variatie in fauna en flora bezorgt bijna 30% van het land de status van nationaal park. De ‘ticos’, zoals de Costa Ricanen vaak worden genoemd, claimen dan ook terecht dat de natuur hun cultuur is. Costa Rica is een land van pura vida, puur leven en puur genieten. Costa Rica wordt ook wel het ‘groenste land ter wereld’ genoemd, en niet alleen vanwege zijn unieke natuur. Het land heeft zichzelf als doel gesteld het 1ste klimaatneutraal land ter wereld te worden: ze willen net zoveel koolstofmonoxide opvangen als uitstoten. Hiervoor wordt het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperkt; de energie wordt opgewekt met waterkrachtcentrales en windturbines. En ook de toerist moet zijn steentje bijdragen: geen kleine verpakkingen zeep of douchegel in de badkamer, geen plastic rietjes in de cocktails en zware straffen op zwerfvuil…

reisbeschrijving

Thema's
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

01 Schiphol – San José

We spreken af om 9u30 op de Amsterdamse luchthaven van Schiphol voor onze rechtstreekse vlucht naar San José. Onze reisleider helpt je met het inchecken van de bagage op de luchthaven en neemt je mee naar de boarding gate.

Eenmaal aangekomen in San José – omstreeks 17u30 plaatselijke tijd – worden we opgewacht door onze plaatselijke gids. Transfer van de luchthaven naar ons hotel in het centrum van de Costa Ricaanse hoofdstad. Avondmaal en overnachting in een viersterrenhotel in San José.

02 San José

Na het ontbijt verkennen we de hoofdstad van Costa Rica. San José, door de Costa Ricanen liefkozend ‘Chepe’ genoemd, ligt centraal in een vallei en doet vaak chaotisch druk aan, ondermeer door de vele markten en luidruchtige cafés. Toch ervaren we het als een gezellige drukte. Onze plaatselijke gids neemt ons mee op sightseeing langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden. We brengen ook een bezoek aan het Pre-Columbian Gold Museum. We krijgen er aan de hand van een unieke goudcollectie een schitterend overzicht van de Costa Ricaanse geschiedenis.

Na de lunch rijden we naar een bekende koffieplantage voor een uitgebreid bezoek en degustatie. Koffieplanten worden op de plantage gesnoeid tot struiken; dit om het oogsten van de plant, die tot 18 m hoog kan groeien, te vergemakkelijken. In de struik ontstaan bloemen waaruit de koffiebes wordt gevormd. Nadat de koffiebessen zijn geoogst, zijn er verschillende manieren om de koffiebonen uit de bes te halen. Welke methode wordt toegepast, hangt al gedeeltelijk af van de manier waarop de bessen worden geoogst. Na de uitleg worden we op een uitgebreide degustatie getrakteerd.

Avondmaal en overnachting in een viersterrenhotel in San José.

03 Tortuguero

Na het ontbijt rijden we met onze autocar door een prachtig landschap – met o.a. tal van bananenplantages – naar La Pavona, waar we de boot nemen naar Tortuguero, één van de bekendste nationale parken van Costa Rica. Het park heeft een oppervlakte van circa 77.000 ha en is enkel met een boot te bezoeken. De verscheidenheid aan fauna en flora is echter indrukwekkend. De naam Tortuguero betekent schildpad, en dat is heel logisch: duizenden groene zeeschildpadden komen hier op het strand hun eieren leggen. De schildpad, die met uitsterven bedreigd was, is hier een beschermde diersoort. Het verkennen van het broedgebied (van juli tot september) kan dan ook enkel ’s nachts met een plaatselijke gids. Bij aankomst in Tortuguero krijgen we meteen onze lunch voorgeschoteld. Daarna wandelen we door het eilanddorp en kan je genieten op het strand. Avondmaal en overnachting in een viersterrenhotel te Tortuguero.

 

 

04 Tortuguero

In de vroege morgen word je gewekt door de brulapen, die als natuurlijke wekker fungeren. Na het ontbijt wandelen we naar Cerro del Tortuguero, een oude vulkaankegel van ruim 100 m hoog. Goede stapschoenen zijn hier zeker een must! En vergeet je camera niet, want de panoramische uitzichten zijn eenvoudigweg fenomenaal.

Na het middagmaal staat de natuurpracht van het nationaal park centraal. Met bootjes en onder leiding van een plaatselijke gids verkennen we de wirwar van kanaaltjes. We krijgen tal van dieren te zien: apen, luiaards, leguanen, kaaimannen, reuzenotters, en honderden soorten vogels zoals toekans en reigers. We brengen een bezoek aan het Green Turtle Conservation Museum en voorzien nog wat tijd om te genieten op het strand.

Avondmaal en overnachting in een viersterrenlodge te Tortuguero.

05 Sarapiqui - La Fortuna

Na het ontbijt verlaten we Tortuguero en reizen we naar La Fortuna, het mekka van watervallen en van de Costa Ricaanse chocoladeproductie. Onderweg naar La Fortuna bezoeken we in Sarapiqui een ananasplantage. Costa Rica is immers de grootste exporteur van ananas ter wereld. Op een areaal van 40.000 ha werd in 2020 meer dan 2,6 miljoen ton geoogst. Wereldwijd heeft Costa Rica een aandeel van 45% in de ananashandel. Wie benieuwd is naar het plattelandsleven in Costa Rica, kan er dan ook niet omheen.

Na de lunch rijden we verder naar La Fortuna de San Carlos. Overnachting in een viersterrenhotel in La Fortuna.

06 La Fortuna – Arenal

Na het ontbijt verkennen we het tropisch regenwoud via de ‘hangende bruggen’. Tijdens de 3 km lange trail over wiebelende hangbruggen krijgen we spectaculaire zichten vanaf soms duizelingwekkende hoogtes op wild stromende riviertjes en op de fenomenale natuur. We zien er prachtig gekleurde vogels en vlinders en horen overal de echte oerwoudgeluiden. Daarna bezichtigen we de waterval Catarata La Fortuna, één van de populairste attracties van Costa Rica. Bij het bezoekerscentrum vinden we een woordje uitleg over de natuur, maar vooral de verfrissende duik in de poel bij de waterval loont de moeite.

Na de lunch wandelen we naar de Arenalvulkaan, voor velen de mooiste en meest actieve vulkaan ter wereld. De 1633 m hoge vulkaan is alles wat je van een vulkaan mag verwachten: een volmaakte kegelvorm die statig boven de grasvlakten en bossen uittorent. Naar de top van deze actieve vulkaan wandelen, is niet toegestaan, maar de wandeling naar het uitkijkpunt is ook meer dan de moeite. We eindigen onze dag met een bezoek aan één van de vele koffie- en chocoladeproducenten in de omgeving van La Fortuna.

Overnachting in een viersterrenhotel in La Fortuna.

07 Monteverde

Na het ontbijt rijden we naar Santa Elena. We rijden eerst langsheen het prachtige meer van Arenal en vervolgens langs enkele mooie watervallen. 

Na de middag neemt een plaatselijke gids ons mee doorheen het Monteverde nationaal park. De wandeling in het nevelwoud – door de luchtvochtigheid en de hoogte hangt er altijd een dichte mist – is een unieke ervaring. Je loopt hier in dit beschermd natuurgebied sowieso met je hoofd in de wolken. 

Avondmaal en overnachting in een 4-sterrenhotel in Monteverde. 

08 Bootexcursie Tortuga-eilanden - San Bada

Na het ontbijt rijden we naar de havenstad Puntarenas aan de Golf van Nicoya. ‘Puntarenas’ is een samenvoeging van de woorden ‘punta’ (landtong) en ‘arenas’ (zanden), en dat dekt volledig de lading. De stad ligt op een smal en 5 km lang schiereiland. Nergens is de strook breder dan 600 m. We gaan er aan boord van een schip dat ons naar het eilandje Tortuga brengt. Het Isla Tortuga heeft niet alleen de naam van het Caraïbische piratennest uit Pirates of the Caribbean gemeen, ook het uitzicht doet heel erg Caribisch aan: witte zandstranden met palmbomen en transparant turkoois water. Vanuit Puntarenas varen we de Golf van Nicoya over. Na een verkwikkende wandeling op het eiland voorzien we na de lunch voldoende tijd om te genieten van het water en het strand. Je vindt er ook prachtige koraalriffen om te snorkelen.

Avondmaal en overnachting in een 4-sterrenhotel in San Bada.

09 Bootexcursie Isla Damas

Net ten noorden van Quepos, een toeristisch stadje aan de westkust van Costa Rica, varen we door de mangroves, een unieke wereld van ongekende vogels en natuurlijk ook krokodillen.

Na de lunch rijden we verder naar het kleine, maar schitterende nationaal park Manuel Antonio. Het is wellicht één van de drukst bezochte parken, maar je vergaapt je aan de natuurpracht: witte en rode mangroven, prachtige witte zandstranden, regenwoud, … En dan zwijgen we nog over de vele kapucijnenapen, doodshoofdaapjes, leguanen, luiaarden en meer dan 350 soorten vogels. De grillige kustlijn is typisch voor het nationaal park en de Punta Catedral is een interessant geologisch fenomeen: dit landpunt was vroeger een eiland, maar intussen aan het vasteland gegroeid.

Avondmaal en overnachting in een viersterrenhotel in San Bada.

10 San Isidro de El General – Rincón – San José

Na het ontbijt rijden we naar San Isidro de El General, één van de weinige echte steden in Costa Rica. Veel toeristische bezienswaardigheden kent de stad niet, maar de ligging is wel spectaculair: langsheen de Pan American Highway en natuurgebieden zoals de Cerro Chirripo, met 3821 m het hoogste punt van Costa Rica. We laten de stad voor wat het is en rijden door het nationaal park van Los Quetzales naar het natuurreservaat van Rincon de la Vieja, genoemd naar één van de 3 vulkanen in het reservaat. Het gebied is een onstuimige mix van glooiende, groene heuvels, stromende watervallen, vulkanen met warmwaterbronnen en uiteraard ook weelderig nevelwoud. Kortom: het is de ultieme samenvatting van wat de natuur in Costa Rica te bieden heeft. Rincon de la Vieja betekent ‘hoek van de oude vrouw’ en gaat terug op de legende van de minnares van een meisje dat door haar vader in de vulkaan werd gegooid. De legende vertelt dat de vrouw een kluizenaar met genezende krachten werd. Lunchen doen we bij aankomst.

Na de lunch maken we een verkwikkende wandeling doorheen dit prachtige natuurgebied, terwijl een plaatselijke gids ons wegwijs maakt in de fauna en flora. Daarna rijden we opnieuw naar San José.

Avondmaal en overnachting in een viersterrenhotel in San José.

11 San José

Na het ontbijt kan je nog even op ontdekking in de hoofdstad van Costa Rica, of nog de laatste souvenirs zoeken voor we terug naar huis reizen.

Na de lunch worden we naar de luchthaven van San José gebracht voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

12 Amsterdam – Vlaanderen

We landen omstreeks 14u10 op de luchthaven van Schiphol. Einde van een onvergetelijke reis.

PRIJS & INFO

Prijs per persoon: € 4999
Single supplement: € 775 per persoon

INBEGREPEN
 • heen- en terugvlucht van Brussels International Airport (Zaventem) naar San José
 • transport met plaatselijke luxeautocar gedurende de gehele reis
 • 11 overnachtingen in 4-sterrenhotels op basis van half pension
 • alle lunches (m.u.v. dag 1)
 • alle in het programma vermelde bezoeken (zie oplijsting hieronder)
 • Nederlandstalige reisleider
 • audioguides
 • plaatselijke gidsen
 • btw, verblijfsbelasting, baantaksen, parkingkosten
 • bijdrage garantiefonds
 • €5 non refundable dossierkost
UITSTAPPEN & TOEGANGSTICKETS
 • Pre-Colombian Gold Museum, San José
 • bezoek koffieplantage Doka Estate
 • Tortuguera nationaal park
 • bootexcursie nationaal park Tortuguera
 • bezoek ananasplantage
 • bezoek aan koffie- en chocoladeproducent
 • nationaal park Monteverde
 • bootexcursie Isla Tortuga
 • nationaal park Manuel Antonio
 • bootexcursie Isla Damas
 • nationaal park Los Quetzales
NIET INBEGREPEN
 • ontbijt en middagmaal op dag 1
 • avondmaal op dag 12
 • persoonlijke uitgaven
 • annulerings- en reisbijstandsverzekering: 7% van de totale reissom

Vertrekdata & prijzen

Vertrek

06/12/2024

Terugkomst

17/12/2024

Min. deelnemers

16

Max. deelnemers

20

€ 4999.00

Foto's

CTT-Groepsreizen foto's website-Arenal
CTT-Groepsreizen foto's website-Monteverde
CTT-Groepsreizen foto's website-Volcán Poás
CTT-Groepsreizen foto's website-La Fortuna
CTT-Groepsreizen foto's website-Tortuguero
CTT-Groepsreizen foto's website-San José