Transsylvanië

Het land van Dracula

17/05/2025-24/05/2025

Transsylvanië

Het land van Dracula

17/05/2025-24/05/2025

Ontdek het Mystieke Transsylvanië: Het Land van Graaf Dracula

Graaf Dracula is ongetwijfeld de meest beruchte vampier in de geschiedenis. Het fictieve personage ontsproot aan het brein van de Ierse schrijver Bram Stoker, maar is wellicht gebaseerd op de laatmiddeleeuwse vorst van Walachije: Vlad III Dracula, een bloeddorstig heerser die bekend stond voor het spietsen van mensen. Het gebied van Graaf Dracula is het magische en mysterieuze Transsylvanië in het hart van Roemenië. De regio wordt gekenmerkt door de ruige natuur van de Karpaten, en door de 7 burchten. In het Duits wordt het gebied dan ook meestal aangeduid als ‘Siebenbürgen’ (Zevenburgen). Op cultureel vlak valt er trouwens heel wat te beleven: de barokke oude stad Cluj-Napoca, typisch middeleeuwse marktstadjes en uiteraard ook het kasteel van Bran, bekend als het kasteel van Dracula…

reisbeschrijving

Thema's
1
2
3
4
5
6
7
8

01 Brussel – Boekarest - Targoviste

Vlucht van Zaventem (Brussels International Airport) naar Boekarest. Bij aankomst transfer van de luchthaven naar ons hotel in Targoviste.

Nadat we ingecheckt zijn, gaan we op stap in de voormalige hoofdstad van Walachije. De stad groeide vanuit een 13de-eeuwse Saksische kolonie uit tot het prinselijke hof dat in 1431 van Curtea de Arges naar Targoviste werd verplaatst. Het bleef echter klein tot Vlad de Spietser het herstructureerde om de Ottomanen tot staan te brengen.

Avondmaal en logies in ons hotel in Targoviste.

02 Curtea de Arges – Cozia – Poenari - Sibiu

Na het ontbijt rijden we naar één van de oudste steden van Roemenië. Volgens de legende werd de stad Curtea de Arges in 1290 gesticht door vorst Radu Negru als nieuwe hoofdstad van Walachije. De stad heeft verschillende middeleeuwse kerken, maar vooral de kathedraal, gebouwd van 1512 tot 1517 i.o.v. prins Neagoe Basarab, trekt de aandacht. Bouwmeester Mesterul Manole offerde zijn zwangere vrouw op en gaf ook zijn eigen leven om het gebouw af te kunnen werken. Daarna verder naar Calimanesti, een voormalig kuuroord aan de rivier Olt. Lunch.

Na de middag rijden we verder naar het klooster van Cozia, dat in 1388 werd gesticht door Mircea de Oudere, de grootvader van Vlad III Dracula. Hij ligt er ook begraven. Het klooster zelf is het enige nog bestaande puur Byzantijnse kerkgebouw in Roemenië en één van de mooiste voorbeelden van de Byzantijnse architectuur in Europa. Daarna rijden we naar het hart van de Karpaten voor een bezoek aan de burchtruïne van Poenari. Meer dan 800 m boven de vallei uittorend was de burcht Poenari het echte kasteel van graaf Dracula. Niet alleen liet de bloeddorstig heerser van Wallachije de burcht versterken om als verdediging tegen de Ottomanen te dienen, maar het was ook deze burcht die Bram Stoker inspireerde voor het verhaal van de beruchte vampier. De burchtruïne is enkel via 1480 trappen te bereiken, maar het uitzicht vanop de burchtruïne is fenomenaal.

Avondmaal en overnachting in ons hotel in Sibiu.

03 Sibiu

Sibiu is één van de mooiste steden in Transsylvanië. De stad, voornamelijk bekend voor haar Saksische architectuur in de historische stadskern, heeft een groot aantal historische bezienswaardigheden. We starten de dag met een bezoek aan het openluchtmuseum ASTRA, één van de grootste openluchtmusea in Europa. Het museum stelt de landelijke ambachten en het Roemeense boerenleven voor. Er zijn tal van typische boerderijen en molens te zien, een houten kerk, een plattelandsschool en ook een volkenkundig museum. We lunchen in het rustieke restaurant van het museum.

Na de middag rijden we opnieuw naar het historisch centrum van de stad. We starten onze verkenning van de stad op het Piata Mare, het centrale plein in het hart van de stad. Dit is het culturele hart van de stad, waar tal van evenementen worden georganiseerd. We vinden er ook enkele historische gebouwen, zoals de Raadstoren en het Brukenthal Paleis, waar op vandaag het Nationaal Museum is ondergebracht. We brengen een bezoek aan dit unieke museum, dat als één van de oudste musea van Europa geboekstaafd staat. Het werd in 1790 gesticht door Samuel Brukenthal, toenmalig gouverneur van Transsylvanië. De rijke collectie kunst, met zelfs Vlaamse meesters, is indrukwekkend. Onze reisleider toont ons ook nog tal van andere pareltjes op een geleide wandeling doorheen het stadscentrum: de Brug der Leugens, de Trappentoren, de evangelische kerk met de 73 m hoge toren en het grootste orgel van Roemenië, theater ‘De Dikke Toren’ en Butoiul de Aur, de oudste herberg in de stad. Om even uit te blazen, voorzien we voldoende vrije tijd om van een terrasje te genieten of even langs de winkeltjes te kuieren.

Avondmaal en overnachting in ons hotel in Sibiu.

04 Mosna – Biertan – Sighisoara – Brasov

Vandaag trekken we nog ietsje verder noordwaarts doorheen het prachtige landschap van de Karpaten. We houden op weg naar Sighisoara halt in de dorpjes Mosna en Biertan om er de typische versterkte kerkjes te bezichtigen. Eind 15de eeuw – in een woelige tijd voor Transsylvanië – werden heel wat kerken tot burchten voor de dorpelingen omgebouwd. Je vindt ze vandaag zowat overal, maar een aantal zijn toch van uitzonderlijke kwaliteit…

Bij aankomst in Sighisoara gaan we eerst lunchen. Daarna verkennen we het middeleeuwse centrum van deze unieke stad. Het volledige centrum, dat nog quasi volledig ommuurd is, werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Op wandel doorheen het historische hart van de stad komen we voorbij aan o.a. het geboortehuis van Vlad III Dracula. Verder brengen we een bezoek aan de Klokkentoren, ooit het raad- en stadshuis, nu een museum en hét uitgangsbord van de stad. We lopen ook even binnen in de Bergkerk, via een 400 jaar oude trap.

Na ons bezoek aan Sighisoara rijden we naar Brasov voor avondmaal en logies.

05 Brasov - Bran

Brasov is één van de grootste en populairste steden in Roemenië. De kleurrijke stad ademt geschiedenis en barst van de gezellige straatjes en sfeervolle pleintjes. Brasov is verre van de typische Balkanstad, en net daarom zo interessant om te bezoeken. Onze reisleider neemt ons mee op wandel doorheen het centrum van de stad. We komen voorbij aan o.a. het Raadsplein, de zwarte kerk, de restanten van de stadsmuren en -torens en de ongekende, maar prachtige Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului kerk. We lopen ook even door het smalste straatje van Brasov, de Strada Sforii, waar Vlad III Dracula zijn minnares zou hebben ontmoet. Lunch in een typisch restaurant.

Na de middag brengen we een bezoek aan het fascinerende sprookjeskasteel van Bran. Het kasteel met de puntige torentjes op een hoge rotspiek wordt vaak geassocieerd met de Dracula-legende, maar heeft in feite geen historisch verband met Vlad de Spietser. Je hoeft echter niet veel fantasie te hebben om in het kasteel van Bran de woning van een vampier te zien. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd op een plek waar Teutoonse ridders in 1212 als een burcht hadden gebouwd. Het kasteel heeft heel wat eigenaars gekend, en werd in 1920 zelfs een koninklijke residentie. Koningin Marie maakte van Bran haar toevluchtsoord, weg van alle heisa in Boekarest. Het kasteel telt circa 60 kamers, die via smalle, kronkelende trappen kunnen worden bereikt. Veel van deze kamers zijn ook via ondergrondse gangen verbonden en stellen collecties meubilair, wapens en harnassen uit de 14de t.e.m. 19de eeuw tentoon.

Avondmaal en overnachting in ons hotel in Brasov.

06 Sinaia – Lacul Snagov – Boekarest

Na het ontbijt trekken we naar Sinaia, de Parel van de Karpaten. We brengen er een bezoek aan het Kasteel Peles, dat in 1880 als zomerresidentie voor de Roemeense koning Carol I werd gebouwd. Qua architectuur doet het erg denken aan de typische Zuid-Duitse kastelen. Carol I werd dan ook als Karl Eitel Friedriech Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen in Beieren geboren. De luxe straalt af van dit paleis: de meer dan 160 zalen en kamers zijn een aaneenschakeling van interieurs met gigantische kroonluchters (van Muranoglas), rijk versierde glas-in-loodramen, ivoren balustrades en duur porselein. Ook de setting van het kasteel – het eerste in Europa dat met elektrische stroom werd verlicht – is bijzonder fraai: de prachtige tuinen werden voorzien van sculpturen van Romanelli. Lunch in Sinaia.

Na de middag rijden we naar het Meer van Snagov voor een bezoek aan het klooster, dat op een eilandje in het meer werd gebouwd. Naar verluidt werd Vlad III Tepes, oftewel Vlad de Spietser, hier begraven door monniken nadat hij in de buurt van het klooster zou zijn vermoord. Of dit ook zo is, valt te betwisten, maar feit is dat het klooster sterk verbonden is met de Walachijse vorsten. Vandaag moeten we met een bootje naar het eiland, want de houten brug werd na een brand in 1821 niet vervangen. Het interieur is rijkelijk versierd met polychrome fresco’s in Byzantijnse stijl en een bezoekje waard. Ook de idyllische omgeving nodigt uit om even rond te wandelen. Niet voor niets bouwden de partijbonzen van Ceausescu hier hun rijke villa’s…

Daarna rijden we naar Boekarest. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Boekarest. 

07 Boekarest

Vandaag ontdekken we de Roemeense hoofdstad. Boekarest wordt vaak ‘Klein Parijs’ genoemd, en dat is niet toevallig: in 1920 werd de hulp van Franse architecten ingeroepen om de stad te verfraaien. Het oude Boekarest ontstond rondom het Hofpaleis en de kerk, die in de 2de helft van de 15de eeuw werden gebouwd. De ruïnes van dit paleis zijn nu als museum toegankelijk. Op onze stadsverkenning met de autocar bezichtigen we ook een aantal indrukwekkende paleizen. Het Parlementspaleis is ongetwijfeld het bekendste gebouw van Boekarest. Dictator Nicolae Ceausescu liet het bouwen om bevriende staatshoofden te kunnen ontvangen, maar hij stierf voordat het af was. Voor de bouw van het grootste overheidsgebouw ter wereld (na het Pentagon) werd een complete woonwijk met stadion, kerken en synagogen afgebroken. Het rijkelijk versierde Cotrocenipaleis was dan weer oorspronkelijk als klooster bedoeld. Lunch.

Na de middag brengen we een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum, dat werd ondergebracht in het voormalige Postpaleis. Na ons bezoek wandelen we langs verscheidene kerken, kloosters en musea tot aan de Arcul de Triumf bij het Koning Mihai I park. Daar voorzien we nog wat vrije tijd om ofwel te genieten van een wandeling in het park, een bezoek aan het Casa Ceausescu, te shoppen of een terrasje op te zoeken.

Avondmaal en overnachting in ons hotel in Boekarest.

08 Boekarest – Brussel

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven van Boekarest gebracht voor de terugvlucht naar Brussel. Einde van een prachtige reis. 

INBEGREPEN

INBEGREPEN
  • verblijf in kwaliteitsvolle hotels op basis van halfpension
  • heen- en terugvlucht van Brussel (Zaventem) naar Boekarest
  • transport ter plaatse met touringcar
  • alle lunches
  • alle bezoeken (zoals vermeld in het programma)
  • gediplomeerde Nederlandstalige reisleider
  • verblijftaksen, baantaksen, parkingkosten, btw
  • bijdrage Garantiefonds
  • € 5 non refundable dossierkost
UITSTAPPEN & TOEGANGSTICKETS
  • kathedraal van Curtea de Arges
  • klooster van Cozia
  • burcht van Poenari
  • openluchtmuseum ASTRA
  • Brukenthalpaleis (Nationaal Museum) in Sibiu
  • kasteel van Bran
  • kasteel Peles
  • klooster van Snagov
  • Hofpaleis in Boekarest
  • Postpaleis (Nationaal Historisch Museum) in Boekarest
NIET INBEGREPEN
  • single supplement
  • ontbijt en lunch op dag 1, lunch en avondmaal op dag 8
  • dranken aan tafel
  • fooien voor plaatselijke chauffeur en gidsen
  • annulerings- en reisbijstandsverzekering: 9% van de totale reissom

Vertrekdata & prijzen

Vertrek

17/05/2025

Terugkomst

24/05/2025

Min. deelnemers

20

Max. deelnemers

35

€ 2115.00

Foto's

kasteel transsylvania groepsreis