01 Vlaanderen – Pontigny – Autun
We vertrekken ’s morgens vroeg met de autocar vanuit Vlaanderen. Via de autosnelwegen rijden we naar Pontigny, voor een bezoek aan de grootste Cisterciënzerkerk in Frankrijk. Met zijn hoge schip is de kerk een voorbode van de Bourgondische gotiek. De abten van de abdij werden regelmatig tot bisschop en zelfs kardinalen verkozen. Bij aankomst in Pontigny gaan we eerst lunchen. Vervolgens brengen we een bezoek aan de abdij. Na de middag rijden we naar Vézelay, één van de meest bekende ‘Plus Beaux de Village de France’. We maken een wandeling doorheen de parel van de Morvan, een streek die landschappelijk meer dan de moeite loont. Daarna verder naar ons hotel in Autun.
02 Beaune
Vandaag brengen we een bezoek aan Beaune, het wijnhart van de Bourgogne. We brengen een bezoek aan het prachtige Hôtel-Dieu, dat over een schitterend mozaïekdak beschikt. We bezichtigen ook het Hospice de Beaune, een hospitaal dat in 1442 werd gesticht en tot in 1971 als ziekenhuis in gebruik bleef. De heringerichte zalen en het retabel ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier van der Weyden zijn absolute hoogtepunten tijdens het bezoek. Daarna bezoeken we de collegiale kerk Notre Dame kunnen we menig Doorniks wandtapijt bewonderen. Lunch in Beaune. Na de middag rijden we naar Dole aan de rivier Doubs. Ooit was dit de hoofdstad van het vrijgraafschap Bourgondië (de Franche-Comté). Het is ook de geboortestad van Louis Pasteur, maar de bekende Franse chemicus verhuisde al uit Dole op 3-jarige leeftijd. We kuieren er door de kronkelige straatjes langs oude gevels en kaaien. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Autun.
03 Fontenay – Montbard – Semur-en-Auxois
Na het ontbijt rijden we naar Fontenay, om er de best bewaarde Cisterciënzerabdij van Frankrijk te bezoeken. De abdij werd in 1118 gesticht door de Heilige Bernardus en wordt aanzien aan architecturaal toonbeeld van de bouwkunst van de Cisterciënzers: eenvoud, soberheid, licht en een perfecte harmonie tussen de verschillende gebouwen. We bezoeken de abdij o.l.v. een plaatselijke gids. Daarna verder naar het nabijgelegen Montbard voor de lunch. Na de middag nemen we de tijd om het sinds de Oudheid bewoonde stadje te bezichtigen. Het middeleeuwse kasteel was aanleiding voor de uitbouw van een nieuwe, middeleeuwse stad, die op vandaag goed bewaard is. Vervolgens naar het pittoreske Semur-en-Auxois voor een gezapige wandeling. We treden zo in de voetsporen van o.a. Sébastien Le Prestre, markies van Vauban, die een deel van zijn jeugd hier doorbracht, en Émilie du Châtelet, de echtgenote van markies Florent-Claude du Chastellet, die er regelmatig Voltaire ontving. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Autun.
04 Autun
Vandaag blijven we in Autun. We verkennen de stad die het roemrijke verleden – samen met Dijon – op perfecte wijze uitstraalt. We beginnen met een bezoek aan het grootste Romeinse theater van Frankrijk. We vinden ook nog andere Gallo-Romeinse overblijfselen in de stad: de stadswallen, de Pierre de Couhard en de Porte de St André zijn daar mooie voorbeelden van. Er is echter nog meer historisch erfgoed te zien: de ronde gevangenis van architect Berthier, gebouwd in 1855, is alvast een uniek gebouw. Of wat dacht je van de Passage Balthus, een overdekte galerij uit 1848 in neo-renaissancestijl. Na de middag voorzien we wat vrije tijd om rustig op verdere ontdekking te gaan, op souvenirjacht te gaan of te genieten op een terrasje. We sluiten de dag af met een bezoek aan de kathedraal Saint-Lazare d’Autun, een indrukwekkend staaltje van zowel romaanse als gotische bouwkunst. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Autun.
05 Dijon
Vandaag wordt ongetwijfeld een hoogtepunt van de reis. We brengen immers een bezoek aan Dijon, een stad met tal van historische gebouwen die aan het rijke leven van de hertogen van Bourgondië herinneren. We bezichtigen het Palais des Ducs, de St-Bénignekathedraal (met zijn vermaarde crypte en orgel), de Notre Dame (met het 6 eeuwen oude torenuurwerk), … enzoverder. Dijon dankt zijn titel als hoofdstad van Bourgondië aan het huwelijk van Philips de Stoute met Margaretha van Vlaanderen. Het huwelijk resulteerde in één van de machtigste Europese staten in de late middeleeuwen. De hertogen haalden ook de beste Vlaamse kunstenaars naar Bourgondië. Het is dan ook geen toeval dat het Museum voor Schone Kunsten werd ondergebracht in de hertogelijk paleis. En het is één van de grootste kunstmusea van Frankrijk. Ook de praalgraven van Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees en Margaretha van Bourgondië zijn hier te bewonderen. We bezoeken eveneens de Mozesput, een laatmiddeleeuws beeldhouwwerk van Claus Sluter, dat zich in het klooster van Chartreuse de Champmol bevond. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Autun.
06 Germolles – Vlaanderen
Na het ontbijt laden we onze bagage in en rijden we naar Germolles. Ons laatste bezoek van de reis staat in het teken van 2 beroemde vrouwen: de Bourgondische vorstin Margaretha van Male, en de laatste Bourgondische prinses Margaretha van Oostenrijk. We bezoeken het enig bewaarde lustslot van de Bourgondische dynastie, gebouwd in 1380 in opdracht van Margaretha van Male, echtgenote van Filips de Stoute. We lunchen in de onmiddellijke omgeving en vatten vervolgens de terugreis naar Vlaanderen aan.
❮❯