01 België – Calais
We vertrekken ’s morgens aan school en rijden met onze luxeautocar richting de Belgisch-Franse grens in Adinkerke. In Adinkerke zien we twee heel typische landschappen: aan de zuidzijde liggen de Moeren, aan de noordzijde liggen de fossiele duinen van Adinkerke – Ghyvelde. Onze eerste halte wordt het dorpje Les Moères in Frans-Vlaanderen. Via het polderlandschap tussen Bergues en Duinkerke bereiken we de 3de grootste commerciële haven van Frankrijk. Duinkerke is niet alleen een economische metropool, maar heeft ook een rijke geschiedenis. We maken er kennis met Jan Bart en bezoeken er de scheepswerf van de “Jean Bart”, waar een replica op ware grootte van een 17de-eeuws oorlogsschip wordt gebouwd. We krijgen er uitleg over de technieken die destijds in de scheepsbouw werden toegepast. We rijden vervolgens naar de historische haven van Duinkerke, ooit een beroemd kapersnest. Lunch in Duinkerke. Na de middag wandelen we naar de Place Jean Bart om het standbeeld van de Hollands-Franse held te bezichtigen. In de Sint-Elooikerk vinden we ook het praalgraf van de kaperkapitein. De kerk zelf heeft mede door de Tweede Wereldoorlog ook een boeiende geschiedenis. In het imposante stadhuis krijgen we in een indrukwekkend gebrandschilderd venster een laatste keer Jan Bart te zien. Vervolgens trekken we naar het LAAC, het museum van de moderne kunst. Avondmaal en overnachting in ons hotel in de omgeving van Calais.
02 Boulonnais
Na het ontbijt zetten we onze verkenning van de Opaalkust verder. Het typische haven- en industrielandschap van Duinkerke staat in schril contrast met de zandstranden ten westen van de haven. We rijden langsheen Blériot Plage en ontdekken waarom de Kanaaltunnel (Eurotunnel) werd uitgegraven in het blauwe krijt. Onze volgende halte wordt de klif van Cap Blanc-Nez, het hoogste punt van de regio. We ontdekken er een stukje oorlogsgeschiedenis, maar ook het bewijs dat de aarde rond is. Bij mooi weer zien we uiteraard ook de White Cliffs of Dover, een gebied dat vroeger verbonden was aan de Franse Opaalkust. Het Nauw van Calais is dan ook niet meer dan een brede rivier… Het ‘Cran d’Escalles’ is dan weer een prachtig voorbeeld van een hangend dal dat ontstaan is door erosie. Onze volgende halte wordt de Motte du Bourg, een uitstekende plek om de baai van Wissant en de Bas-Boulonnais te bekijken. Via Cap Griz Nez bereiken we de monding van de Slack. Daar verkennen we het strand dat getypeerd wordt door rolkeien, die onmogelijk afkomstig kunnen zijn van de meer noordelijk gelegen Cap Griz Nez. Via Wimereux bereiken we Boulogne-sur-Mer. Lunch in Boulogne-sur-Mer.
Na de middag wandelen we via de stadsmuren van de Oude Stad naar de kathedraal. De kathedraal is niet alleen van buiten echt imposant (met een hoogte van 100 m), maar het interieur is adembenemend. De basiliek van Notre Dame is een gedurfd werk van Abbé Haffreingue, een architect-priester die zich liet inspireren door de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de Sint-Pauluskathedraal van Londen. In de romaanse crypte, één van de grootste cryptes in Frankrijk, worden op vandaag de kerkschatten tentoongesteld. Daarna verkennen we het typische bocagelandschap van de Boulonnais. Wanneer we vanuit de Bas-Boulonnais naar het binnenland rijden, merken we heel duidelijk het cuestafront op. We rijden richting Marquise om er het steengroevenlandschap van de marmergroeven te ontdekken. We brengen ook een bezoek aan het Forteresse de Mimoyecques, waar de nazi’s in 1944 probeerden een superkanon op Londen te installeren. Het is een ideale manier om te zien hoe geologie en geografie ook in oorlogstijden een belangrijke rol speelden, en een unieke kans om in de krijtlagen van de Haut-Boulonnais van binnen te bezichtigen. Avondmaal en overnachting in ons hotel in de omgeving van Calais.
03 Calais – België
Na het ontbijt trekken we naar het historische hart van de havenstad Calais, de stad die jarenlang in Britse handen was. We starten onze ontdekkingstocht doorheen de geschiedenis van Calais aan het prachtige stadhuis met belfort. Voor het stadhuis bevindt zich de beroemde beeldengroep van Auguste Rodin: de Burgers van Calais. Dit kunstwerk gaat terug op de Engelse verovering van Calais tijdens de 100-jarige Oorlog. We wandelen vervolgens via het Parc Richelieu, waar we even gedag kunnen zeggen tegen de voormalige Franse president Charles de Gaulle en de voormalige Britse premier Sir Winston Churchill. Charles de Gaulle stapte trouwens in het huwelijksbootje in de Notre-Dame van Calais, een kerk in ‘Engelse’ stijl (met typische Tudor-elementen). De citerne, een gigantisch waterreservoir van 1800 m³, dat zich naast de Notre-Dame bevindt, werd door Vauban aangelegd.
Na de lunch brengen we een bezoek aan de Cité de la Dentelle et de la Mode, het nationaal museum omtrent de productie van kant. Een plaatselijke gids neemt ons mee op sleeptouw in een boeiende reis langsheen de technieken en mode van de kantproductie. Na ons bezoek is het tijd om huiswaarts te keren. Via de autosnelwegen rijden we terug naar België.
❮❯