01 België – Zwolle
We vertrekken vroeg vanuit onze centrale vertrekplaats. Via de autosnelwegen rijden we naar de Belgisch-Nederlandse grens bij Lommel. Vanaf de grens volgen we het spoor van de Britse landtroepen die in 1944 Operatie Market Garden tot een goed einde moesten brengen. Bedoeling van Operatie Market Garden was de bevrijding van Nederland en het doorstoten naar het industriële Ruhrgebied in Duitsland. Deze unieke militaire operatie, bedacht door niemand minder dan generaal Bernard Shaw Montgomery, zou echter niet helemaal verlopen zoals gepland. Tijdens de operatie moesten de bruggen over de grote rivieren in Geallieerde handen blijven, maar de brug in Arnhem bleek een brug te ver te zijn. We maken tijdens onze heenreis gebruik van filmfragmenten uit de bekende film ‘A Bridge Too Far’ om het verhaal opnieuw tot leven te brengen. Na zowat 3 uur rijden, komen we in Arnhem aan. Daar gaan we eerst een koffie drinken, om vervolgens een bezoekje te brengen aan het ‘Airborne Museum at the Bridge’, waar we het hele verhaal van de militaire operatie nog eens haarfijn kunnen herbeleven.
Vervolgens rijden we naar Zwolle. Bij aankomst in de hanzestad gaan we eerst lunchen. Daarna neemt onze reisleider ons mee op stap doorheen de historische binnenstad. We lopen o.a. langs de 75 m hoge Peperbus, De Librije, de Sassenpoort, de boekhandel Waanders In De Broeren, de Glazen Engel en de Sint-Michaëlskerk. We sluiten de stadswandeling af met een bezoek aan De Fundatie, een museum dat niet alleen architecturaal heel bijzonder is, maar ook een heel uiteenlopende collectie beeldende kunst tentoonstelt. We vinden er werken van o.a. Karel Appel, Gianlorenzo Bernini, Marc Chagall, Jan Fabre, Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Auguste Rodin, … en nog zoveel meer. Wie dat wenst, kan ook nog even binnenlopen in het Herman Brood Museum.
Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel in Zwolle.
02 Zwolle – Paleis het Loo – België
Na het ontbijt doen we waterland Nederland alle eer aan: we maken een boottocht op de grachten van Zwolle. Zo krijgen we een totaal ander beeld van de stad. Daarna rijden we naar Paleis Het Loo, dat tot 1975 door de koninklijke familie van Nederland werd bewoond, maar sinds 1984 als nationaal museum werd opengesteld. Voor we aan tafel aanschuiven voor een koninklijke lunch, neemt een plaatselijke gids ons mee op stap doorheen de indrukwekkende tuinen van het paleis. Na de lunch krijgen we aan de hand van audioguides het verhaal van de verschillende kamers in het paleis te horen. Wie dat wenst, kan zich ook nog even vergapen aan de rijke collectie van rijtuigen in de koetshuizen. We verlaten Paleis Het Loo omstreeks 17u en rijden via de autosnelwegen terug naar België.