Ontdek het land van de rijzende zon in al zijn betoverende facetten. Deze unieke reis dompelt je onder in een rijke cultuur, eeuwenlange geschiedenis, bruisende steden en adembenemende landschappen. Je maakt niet alleen kennis met de lokale gerechten en traditionele theeceremonies, maar ook met hypermoderne innovaties en eeuwenoude tempels. En je krijgt de kans om uitgebreid de Wereldexpo in Osaka te bezoeken!
Naast de huidige afreisdata zullen binnenkort ook extra data beschikbaar komen.
01 Amsterdam - TOKYO
We verzamelen op de luchthaven van Amsterdam voor onze vlucht naar Tokio.
02 TOKYO
We landen omstreeks 13u in Tokio. Onze plaatselijke gids wacht ons op in de aankomsthal van de luchthaven en neemt ons vervolgens mee op een eerste sightseeing tour van Tokio met onze plaatselijke autocar. Daarna checken we in ons verblijfshotel in Tokio in.
Avondmaal in een plaatselijk restaurant. Overnachting in ons verblijfshotel.
03 TOKYO
Vandaag maken we uitgebreid kennis met de Japanse hoofdstad. Tokio is een stad van contrasten: eeuwenoude tradities gaan er naadloos samen met baanbrekende innovatie. De eerste uren in de stad voelen altijd weer als het drinken van 5 blikjes Red Bull, maar er zijn ook plekjes waar je de ultieme rust kunt vinden…Onze gids neemt ons mee op stap doorheen de bruisende stad. We komen o.a. voorbij aan het kruispunt van Shibuya, het drukste kruispunt ter wereld. Elke keer het licht op groen springt, steken er (in piekmomenten) tot meer dan 1.000 mensen de straat over. Vanop het uitkijkpunt kan je unieke filmpjes maken van deze figuurlijke mierennest. We brengen een bezoek aan het Meiji Jingu Shrine, één van de Shintoschrijnen in de Japanse hoofdstad. Shinto is de traditionele religie van Japan en zit diepgeworteld in het dagdagelijkse leven van heel veel Japanners. Met een 70 ha groot park is het zonder twijfel een oase van rust in de drukke stad.
Na de middag lopen we even langs het keizerlijke paleis Kokyo, een kasteel uit de Edoperiode (15de eeuw). Het park rondom het oude paleis loont zeker in de lente, wanneer de kersenbloesem in bloei staat, de moeite. In Yanaka vinden we dan weer het authentieke Tokio: wonder boven wonder is deze wijk gespaard gebleven tijdens WO II en overleefde het de vele natuurrampen zoals de Great Kanto Earthquake. We vinden er nog houten huisjes en bruggen en honderden tempeltjes. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze wijk tal van kunstenaars aantrekt. Na het bezoek aan de Senso-Ji-tempel, één van de oudste tempels in Tokio, keren we terug naar ons hotel om ons op te frissen voor het avondmaal.
Avondmaal in een plaatselijk restaurant. Overnachting in ons verblijfshotel.
04 NIKKO
Vanuit Tokio maken we een dagexcursie naar Nikko, een klein dorpje dat als toegangspoort tot het Nikko Nationaal Park kan worden beschouwd. We vinden er ook enkele van de mooiste tempels van Japan. Nikko is dan ook al eeuwenlang een heel belangrijke plek voor boeddhisten. We brengen na een rit van zowat 2,5 uur met onze autocar een bezoek aan het heiligdom Tosho—gu. Het heiligdom, opgedragen aan Tokugawa Ieyasu, de oprichter van het Tokuwaga-shogunaat, werd gebouwd in 1617 en later met tal van andere gebouwen uitgebreid. Het gehele complex ligt ietwat verscholen in een prachtig bos. Ook de Rinnoji-tempel, met de Hal van de 3 Boeddha’s, mag niet op ons programma ontbreken. De 3 Boeddha’s, met links Bato Kannon met paardenhoofd als machtssymbool, centraal Admida Nyorai met het ‘oneindige licht’ en rechts Senju Kannon, de godin van de genade, worden vereenzelvigd met de 3 bergen van Nikko: Mount Nantai, Mount Nyoho en Mount Taro.
Na de late lunch trekken we naar één van de vele warmwaterbronnen in de omgeving van Nikko. De Japanners bouwden eeuwen geleden al badhuizen rond deze warmwaterbronnen – in het Japans “onsen” genoemd – en namen de reinigingsrituelen zelfs op in het Shintoïsme, één van de grootste godsdiensten van Japan. Ook wij genieten van een ontspannende namiddag in het mineraalrijke en geneeskrachtige water.
Terug naar Tokio voor avondmaal en overnachting.
05 KANAZAWA
Na het ontbijt trekken we naar de luchthaven voor een rechtstreekse vlucht van Tokio naar Komatsu. Daarna verder naar Kanazawa, dat qua erfgoed zich zeker kan meten met Tokio en Kyoto. Tijdens de Edoperiode (1603 – 1868) was Kanazawa de zetel van de Maeda-familie, na de Tokugawa-familie de machtigste familie van Japan. Tijdens WO II werd de stad gespaard van bombardementen en dus zijn een aantal historische wijken goed bewaard. Op vandaag is Kanazawa hét belangrijkste bladgoudcentrum van Japan, goed voor 99% van alle Japanse bladgoudproductie. Na een traditionele lunch brengen we een bezoek aan de tuinen van Kenroku-en, één van de 3 mooiste tuinen van Japan. De tuinen werden aangelegd door de machtige Maeda-familie naast het kasteel van Kanazawa. De aanleg duurde zo’n 200 jaar en dat is eraan te zien. Gelukkig werden de tuinen in 1871 opengesteld voor het publiek en kunnen we nu genieten van een prachtige oase van groen. Daarna neemt onze gids ons mee op stap doorheen de wijk Higashi Chayagai, de traditionele uitgangsbuurt van de stad. Nachtclubs vind je hier niet, wel de typische Japanse theehuizen waar de geisha hun klanten entertainen. Geisha’s en maiko’s worden in het Westen vaak als courtisanes beschouwd, maar het gaat in Japan allerminst om prostituees. Geisha’s zijn gezelschapsdames die in het typische uiterlijk met wit gezicht en rode lippen, een kunstige pruik van zwart haar en een opvallend versierde kimono als muze voor de kunst fungeren. Maiko’s zijn dan weer jonge danseressen die nog aan hun opleiding tot geisha bezig zijn.
Avondmaal en overnachting in Kanazawa.
06 KANAZAWA
Na het ontbijt keren we nog een keertje terug naar de omgeving van het Kasteel van Kanazawa. Dit keer focussen we op de Nagamachiwijk, ooit de plek waar de samoerai van de stad leefden. De geplaveide kasseien en betegelde aarden wallen geven de smalle steegjes en historische samoeraihuizen een authentiek uitzicht. We brengen tijdens onze wandeling doorheen de wijk ook een bezoek aan Nomura-ke, een gerestaureerde samoeraiwoning, waar we meer te weten komen over deze toch wel opmerkelijke Japanners. Vervolgens rijden we door het prachtige landschap van het Japanse binnenland naar de historische dorpjes Ainokura en Suganama, waar we de historische gassho-zukuri-boerderijen kunnen bewonderen. Typisch voor deze huizen is de steile driehoekige dakconstructie, die ervoor moet zorgen dat de meters dikke laag sneeuw snel van het dak valt, zodat het gewicht van de sneeuw geen bedreiging kan vormen voor het dak.