01 België – Berlijn
Vertrek met de autocar in de vroege morgen. Op weg naar Berlijn houden we even halt in de “Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn”, ooit één van de plaatsen op de Duits-Duitse grens. Langs de 1393 km lange grens waren 7 grote grensovergangen, waar Westerse reizigers aan een bijna feilloze controle werden onderworpen. In de late namiddag komen we aan in Berlijn. Voor we inchecken in ons verblijfshotel houden we even halt bij het Olympiastadion, het sportstadion dat speciaal voor de Olympische Spelen van 1936 werd gebouwd. Het ontwerp van Werner March werd gebouwd op de plek waar eerder het Deutsche Stadium was, dat voor de afgelaste Spelen van 1916 voorzien was. De omstreden Olympische Spelen van 1936 werden één grote propagandastunt van Adolf Hitler, al kon hij niet verhinderen dat de zwarte Amerikaanse sprinter Jesse Owens 4x goud behaalde. Avondmaal en logies in ons hotel in Berlijn.
02 West-Berlijn
Na het ontbijt verkennen we het voormalige West-Berlijn, deels met de autocar, deels te voet. We komen ondermeer voorbij aan Bellevue Palace, de residentie van de bondspresident, de Siegessaule, Tiergarten, de Reichstag en de Brandenburger Tor. We wandelen via Unter den Linden naar de Dom van Berlijn. Op het Spreeinsel – ook wel het museumeiland genoemd – brengen we een bezoek aan het Pergamonmuseum, waar we heel wat schatten uit de Oudheid kunnen bezichtigen. Na de middag wandelen we via het wereldberoemde Checkpoint Charlie en de Potzdammer Platz – waar we het Deutsches Spionagemuseum bezoeken – naar de Berlin Story Bunker. We vervolgen ons verhaal van West-Berlijn aan het beruchte Tränenpalast, het stukje treinstation dat ooit de poort van Oost naar West was. Daarna wandelen we via het bezoekerscentrum aan de North Side Gallery naar Berliner Unterwelten, waar we alles te weten komen over ondergrondse ontsnappingsroutes van Oost naar West. Avondmaal en logies in ons hotel in Berlijn.
03 Oost-Berlijn
We starten de dag in het Museum Berlin-Karlshorst, waar in de nacht van 8 op 9 mei de Duitse bevelvoering de onvoorwaardelijke overgave tekenden in het bijzijn van Russische, Amerikaanse, Britse en Franse vertegenwoordigers. Daarna verder naar Treptower Park, waar we het imposante Russisch Monument bezichtigen. Via de East Side Gallery, bekend omwille van o.a. de kus van Breznjev en Honecker, en de Alexanderplatz, met de typische communistische architectuur, naar het DDR Museum. Het bezoek wordt een reis terug in de tijd. We kuieren ook even door het Nikolaiviertel, het middeleeuwse hart van de Duitse hoofdstad. Na de middag rijden we naar het Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, dat als hét symbool van de 44 jaar lange politieke onderdrukking in Oost-Berlijn mag worden gezien. Duizenden mensen werden er tussen 1945 en 1989 in vaak onmenselijke omstandigheden gevangengehouden. De rondleiding wordt er meestal door ex-gevangenen verzorgd. Avondmaal en logies in ons hotel in Berlijn.
04 Sachsenhausen en nazi-Berlijn
Vandaag brengen we een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, dat als monument voor de meer dan 100,000 gevangen die er om het leven kwamen, werd bewaard. De toegangspoort met “Arbeit macht frei” is al heel beklijvend, maar na een bezoek aan de tentoonstelling heb je sowieso kippenvel… Na de middag brengen we een bezoek aan het voormalige Oberkommando der Wehrmacht, waar op vandaag het Gedenkstätte Deutscher Widerstand werd ondergebracht. Het was hier dat Graf von Stauffenberg – mooi verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol – en zijn medestanders werden terechtgesteld na de mislukte bomaanslag op Adolf Hitler. De overzichtstentoonstelling “Widerstand gegen den Nationalsozialismus” geeft een inzicht in het Duitse verzet van individuelen en groepen tegen de nationaalsocialistische dictatuur. We houden ook even halt op de plek waar de beruchte “Führerbunker” was, waar Adolf Hitler in 1945 zelfmoord pleegde, en brengen een bezoek aan het Holocaustmonument. Avondmaal en logies in ons hotel in Berlijn.
05 [OPTIONEEL] EXTRA DAG | Berlijn – Potsdam – Berlijn
Vanuit Berlijn rijden we naar Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. De stad is één van de oudste van Duitsland en werd bekend dankzij de vele paleizen die o.a. de Pruisische vorsten er lieten bouwen. Schloss Sanssouci werd gebouwd in opdracht van Frederik de Grote en is op vandaag één van de toeristische trekpleisters in de stad. Maar Potsdam is een vat vol geschiedenis. In 1945 werd op de Conferentie van Potsdam beslist dat Berlijn in verscheidene bezettingszones werd opgedeeld. Tijdens ons bezoek aan Schloss Cecilienhof komen we hierover alles te weten. We brengen uiteraard ook een bezoek aan de Glienicker Brücke, bekend als de spionnenbrug, omdat daar een 3-tal keer gevangengenomen spionnen werden uitgewisseld tussen de USA en de USSR. De film ‘Bridge of Spies’, geregisseerd door Steven Spielberg en met Tom Hanks in de hoofdrol, werd gebaseerd op de uitwisseling van Rudolf Ivanovich Abel en Francis Gary Powers die op 10 februari 1962 op de brug plaatsvond. We wandelen ook door de Hollandse Wijk en brengen een bezoek aan het Haus der Wannsee-Konferenz, waar in januari 1942 beslist werd om de “Endlösung der Judenfrage” via vernietigingskampen uit te voeren. Avondmaal en logies in ons hotel in Berlijn.
06 Berlijn – Vlaanderen
Na het ontbijt laden we de bagage op de autocar en rijden we terug huiswaarts. Onderweg voorzien we een aantal stops om even de benen te strekken en een hapje te eten.
❮❯